FiSMA ry järjestää kaikille avoimen webinaarin

  • Markus Neuvonen: Mitä on etiikka?
  • Pekka Abrahamsson: Missä tekoälyn etiikassa mennään tänään? Onko pahin huuma jo ohi?
  • Risto Nevalainen: Eettisten vaatimusten huomiointi järjestelmäkehityksessä.

Ilmoittautuminen 25.4. mennessä täällä (seuraa linkkiä).

Webinaarin tarkemmat tiedot sivun alalaidassa.

Mitä etiikka ja moraali ovat? Kenen vastuulla on ohjelmistojen eettisyys? Toimiiko sovellus eettisesti oikein, ja toisaalta käytetäänkö sitä eettisesti oikein? Voiko ohjelmoija olla vastuussa siitä miten sovellusta käytetään, ja jos niin missä vaiheessa? Mitä tutkimus ja standardit sanovat? Miten tehdä asiat oikein ja mikä kaikki voi mennä pieleen?

Paljon kysymyksiä, ja hirvittävän vähän valmiita vastauksia. Tule Eettistä softaa -webinaariin löytämään vastauksia. Lisää teemoista ja alustuksista

Markus Neuvonen

Markus Neuvonen on filosofi ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt mm. etiikan tutkijana ja opettajana, sekä toiminut konsulttina ja valmentajana liike-elämässä sekä asiantuntijana järjestösektorilla.

Pekka Abrahamsson

Pekka Abrahamsson työskentelee Ohjelmistotuotannon ja tietojärjestelmätieteen professorina Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnassa. Aiemmin hän on ollut ohjelmistoprofessorina VTTssa, Helsingissä, Italiassa ja Norjassa. Hänet tunnetaan parhaiten työstään ketterän ohjelmistokehityksen parissa. Viime vuosina hän on keskittynyt tekoälyn etiikkaan ja hänen tiiminsä on kehittänyt ohjelmistoyrityksille maailman ensimmäisen menetelmän tekoälyn kehittämiseen. Abrahamsson on saanut monia tunnustuksia työstään. Hänet nimettiin hiljattain ainoana suomalaisena kaikkein aikojen top-1%:n joukkoon ohjelmistoalueen tutkijoista.

Risto Nevalainen

Risto Nevalainen (Lic. Tech.) on kokenut IT-järjestelmien laadun ja mittaamisen asiantuntija. Hän on FiSMA-verkoston kehittäjä ja on sen pitkäaikainen Senior Advisor. Uran alusta lähtien hän on ollut aktiivinen tietoyhteiskunnan kehittämisessä. Vuosien mittaan Nevalainen on kirjoittanut lukuisia julkaisuja, useimmiten osana jotakin kansallista hanketta. Hän on ollut mukana ydinturvallisuuden kansallisessa tutkimusohjelmassa SAFIR, ja on ollut luomassa Nuclear SPICE mallia digitaalisten järjestelmien kelpoistamiseen ja toimittajien arviointiin.

Teemat

Ihmisellä on vapaa tahto ja useimmilla myös kyky ymmärtää oikea ja väärä. Lähtökohtaisesti meille ei siis pitäisi olla mitään haasteita tehdä oikeita asioita ja välttää vääryyksiä. Asia ei ole kuitenkaan noin, päivittäin törmäämme ilmiöihin joissa hyvällä tarkoituksella on jouduttu ikäviin lopputuloksiin, tai lähtökohtaisestikin on toimittu aivan väärin. Eettinen pohdinta auttaa löytämään oikeita lähestymistapoja, ja arvioimaan omaakin moraalia.

Vai voisiko tekoäly tehdä meidän puolestamme tuollaisen pohdinnan? Tekoälylle on asetettu huikeita odotuksia, mutta hiljalleen alkaa myös realismi purra ja todelliset käyttökohteet löytyä. Ja tekoälyn arkipäiväistyessä ratkaisuiden etiikka tulee entistäkin ajankohtaisemmaksi: on tärkeää pohtia mitä dataa on suotavaa analysoida ja mihin käyttötarkoitukseen analyyseja on asiallista tehdä.

Pohtimiseen löytyy myös työkaluja, esimerkiksi standardeja, joiden avulla voidaan tarkastella eettisiä vaatimuksia järjestelmäkehityksessä. Standardi IEEE 7000, Model Process for Addressing Ethical Concerns During System Design, käsittelee eettisiä huolenaiheita järjestelmän suunnittelun aikana ja hahmottelee lähestymistavan eettisten ongelmien tunnistamiseksi ja analysoimiseksi järjestelmässä tai ohjelmistossa työn alusta alkaen.

Takaisin ylös

Ilmoittautuminen ja tiedot

Eettistä Softaa -webinaari torstaina 27.4.2022 kello 14.00-16.30 ja FiSMA ry:n sääntömääräinen kevätkokous kello 16.30-17.00

Alustukset ja keskustelun aiheet:

  • 14.00-14.45 Markus Neuvonen: Mitä on etiikka?
  • 14.45-15.30 Pekka Abrahamsson: Missä tekoälyn etiikassa mennään tänään? Onko pahin huuma jo ohi?
  • 15.30-16.15 Risto Nevalainen: Eettisten vaatimusten huomiointi järjestelmäkehityksessä.
  • 16.30 FiSMA Ry: Sääntömääräinen kevätkokous

Ilmoittautuminen 25.4.2022 mennessä täällä (seuraa linkkiä).

Webinaari ja kokous järjestetään Zoom-kokouksena. Linkki tässä.

Sydämellisesti tervetuloa!

Mitro Kivinen,
Toiminnanjohtaja, FiSMA ry

Takaisin ylös